czwartek, 9 lutego 2017

Śląskie pyszności

Górny Śląsk jest regionem opartym na wielu tradycjach. To nie tylko historia, kopalnie i przemysł, ale też znakomite jedzenie. Kuchnia Ślązaków znacznie różni się od dań przygotowywanych w pozostałych częściach Polski. Kultura śląska wywodzi się od Słowian, Niemców i Czechów. Te wpływy spowodowały nie tylko powstanie charakterystycznej gwary, ale też potraw. Dania kuchni śląskiej zachwycają tym, że są proste i smaczne. Poza powszechnie znanymi kluskami czy modrą kapustą mieszkańcy Śląska lubią przygotowywać wiele deserów opartych na suszonych owocach i orzechach.

Moczka

Jest to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole w każdej śląskiej rodzinie. Moczkę przygotowuje się już kilka dni przed Wigilią a podstawą do jej powstania jest ciasto piernikowe. Nie jest to jednak wypiek ani ciasto: moczka jest tak naprawdę słodką zupą pełną bakalii. Aby to danie się udało należy przygotować wywar- najczęściej z owoców, choć niektóre gospodynie przygotowują wywar piwny, a jeszcze inne- warzywny. W wywarze moczony jest piernik, do którego dodaje się również suszone owoce: figi, śliwki, jabłka i gruszki. Do dania należy dodać orzechy włoskie lub laskowe, migdały oraz rodzynki. Dodatki są tak naprawdę dowolne i mogą się różnić, bo w każdej części Śląska moczka smakuje inaczej.


Makówki

Makówki są słodkim deserem podczas Bożego Narodzenia. Są łatwe w przygotowaniu- podstawowymi składnikami tej potrawy są sucharki, mak, bakalie i orzechy. Makówki, znane również jako makiełki są deserem warstwowym: podstawę tworzą sucharki lub bułka paryska, następna warstwa to masa makowa z bakaliami i owocami. Wierzch przyzdabia się migdałami, choć niektórzy przyzdabiają go świeżymi owocami, a jeszcze inni dodają też orzechy laskowe. Makówki poza Górnym Śląskiem znane są również w Poznaniu- podstawę do deseru stanowi tam makaron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz