sobota, 18 lutego 2017

Domowe posiłki



Nad zaletami domowych posiłków, zwłaszcza po ostatnich doniesieniach dotyczących jakości sprzedawanych artykułów spożywczych, nie trzeba nikogo przekonywać, dlatego tak popularne staje się domowe przygotowanie zarówno posiłków jak i ciast. Nad zaletami domowych posiłków, zwłaszcza po ostatnich doniesieniach dotyczących jakości sprzedawanych artykułów spożywczych, nie trzeba nikogo przekonywać. Jakość kupowanej żywności dotyczy zarówno kupowanych wędlin czy przypraw, dlatego aby mieć pewność, że konsumowane posiłki są naprawdę najlepszej jakości najlepiej przygotować je w domu. Obecnie coraz więcej osób decyduje się na samodzielne gotowanie posiłków, bowiem jest to znacznie zdrowsze. Jednak cały czas kupujemy gotowe ciasta przygotowane przez cukiernie. Jednak tak naprawdę tylko ciasto przygotowane w domu jest naprawdę smaczne. Jest to efekt wysiłku jaki należy włożyć aby takie ciasto przygotować ale także świadomość, że do jego przygotowania zostały użyte najlepsze z możliwych artykułów spożywczych. Jednocześnie przygotowanie ciasta a następnie jego upieczenie jest znacznie łatwiejsze niż jeszcze kilka lat temu. Wynika to z faktu możliwych do użycia akcesoriów do pieczenia, których używanie ułatwia wykonywanie każdej czynności w kuchni. Należy zacząć od silikonowych trzepaczek do jajek. Trzepaczki, które mają końcówki zakończone silikonem są bezpiecznie do naczyń w których przygotowujemy pianę, bowiem nie niszczą ich powłoki. Oprócz trzepaczek na wyjątkową uwagę zasługują silikonowe formy do pieczenia ciasta. Użycie do ich wykonanie silikonu powoduje, że forma taka nie musi być już natłuszczana margaryną, a zatem ta najgorsza czynność odchodzi w zapomnienie.

Jesień w domowej kuchni

Złota polska jesień zachwyca nie tylko wielokolorową paletą barw malującą się na drzewach, ale także darami natury – to właśnie na przełomie lata i jesieni odkrywamy w kuchni słodkie, zniewalające smakiem jabłka i aromatyczne skarby lasu, czyli grzyby. Przepisów wykorzystujących te jesienne przysmaki możemy znaleźć bardzo wiele, do najpopularniejszych należą bez wątpienia naleśniki z jabłkami oraz pierogi z grzybami. Przygotowanie naleśników jest bardzo łatwe – w najbardziej minimalistycznej wersji potrzeba do tego tylko mleka (szklanka), mąki (szklanka), jajek (2 szt.), przypraw oraz oczywiście jabłek. Aby przygotować ciasto naleśnikowe wystarczy zmieszać/zmiksować wszystkie składniki, dodając szczyptę soli oraz cukru. Smażymy naleśniki, jednocześnie obieramy jabłka i – według uznania – kroimy je w niewielkie plasterki lub ścieramy na tarce, podsmażamy a na końcu dodajemy 2 łyżeczki cynamonu. Teraz wystarczy już tylko zawinąć farsz w ciasto i naleśniki gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz