Ciasto drożdżowe
Podstawowymi składnikami ciasta drożdżowego są: mąka, drożdże, mleko (woda) i sól. Ponadto dodaje się tłuszcz i ewentualnie jaja, a do ciast słodkich - cukier. Ze słonego ciasta drożdżowego można upiec: chleb, paszteciki, bułki i kulebiaki; z ciasta słodkiego - bułeczki i rogaliki,babki, strucle i placki. Ważne jest dobranie dniej ilości dodatków w stosunku do ilości.
Przykładowo na 1 kg mąki daje się:
15—30 dkg tłuszczu (margaryna, masło), 25—30 dkg cukru, 6—12 jaj (z tego część — tylko żółtka), 5—10 dkg drożdży, 2—2,5 szklanki mleka, pół łyżeczki soli, substancje zapachowe (wanilia, skórka cytrynowa, olejek rumowy).
Przygotowanie ciasta drożdżowego obejmuje następujące fazy:
przygotowanie rozczynu z drożdży,
zarobienie i wyrastanie ciasta,
wyrabianie ciasta, formowanie i ponowne rośniecie,
pieczenie.
Biszkoptowe ciasto
Przy pieczeniu ciasta biszkoptowego, które jest bardzo lekkie, duże znaczenie ma odpowiednia temperatura piekarnika. Piekarnik należy ogrzewać powoli i nie doprowadzać do zbyt wysokiej temperatury (pożądana jest ok 160°C). Na początku trzeba ogrzewać ciasto od spodu, aż do całkowitego wyrośnięcia, i wtedy ogrzewać silniej, od góry (przez 20 - 45 min.), aby wierzch ładnie się zrumienił.
Dobrze upieczony biszkopt odstaje od ścian formy, a patyczek włożony do ciasta jest po wyjęciu suchy.
Znane są 3 sposoby przyrządzania ciasta biszkoptowego:
Ciasto biszkoptowe z żółtek ucieranych i piany
Jaja rozbić, żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem do otrzymania gęstej i pulchnej, białej masy. Białka ubić na pianę Do żółtek dodawać na przemian przesianą mąkę i ubitą pianę, lekko wymieszać i wyłożyć do formy. Przyrządzone w ten sposób ciasto nadaje się np. na rolady biszkoptowe.
Ciasto biszkoptowe z jaj całych ubijanych na parze
Glinianą miskę lub emaliowany garnek umieścić w rondlu z wrzącą wodą, stojącym na ogniu. Do miski wsypać cukier, dodać całe jaja i starannie ubijać trzepaczką, aż masa zbieleje i zgęstnieje. Wówczas miskę wyjąć z rondla i ubijać masę dalej, aż do przestygnięcia. Dodawać stopniowo przesianą mąkę, lekko wymieszać i wylać do formy. Biszkopt z całych jaj przeznacza się na placki tortowe i keksy.
Ciasto biszkoptowe z białek
Przyrządza się je tak samo jak ciasto biszkoptowe z całych jaj ubijanych na parze, z tą różnicą, że ubija się same białka z cukrem. Można je upiec, gdy zostaną białka np. po pieczeniu ciasta drożdżowego. Jeżeli są przeciwwskazania lekarskie dotyczące żółtek, można podawać biszkopt z białek jako ciasto dietetyczne.
Tort biszkoptowy
Z ciasta biszkoptowego można przygotowywać torty o różnym kształcie (okrągłe, kwadratowe, prostokątne) i smaku. O smaku tortu decyduje masa do przekładania oraz. poncz użyty do nasączania. Okrągłe torty piecze się w tortownicy lub w okrągłym rondlu wyłożonym dwoma szerokimi, wystającymi poza jego brzegi, pasami papieru, co ułatwia wyjęcie gotowego ciasta. Torty prostokątne i kwadratowe piecze się na blasze i następnie kraje. Torty biszkoptowe można przekładać różnymi masami, np. kawową, owocową, czekoladową, karmelową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz